Met pijn in ons hart hebben wij afscheid moeten nemen van onze collega en vriend René Jonckeer (71) na een slepende ziekte. René was reeds jaren onze vaste pianist en hij was door iedereen graag gezien en bewonderd om zijn fantastisch pianospel.

Naast pianist was René ook dirigent bij de koninklijke harmonie Mannen van Goede Wil uit Muizen. Daarnaast was hij ook een verdienstelijke componist en arrangeur.

Hij begeleidde onder meer Shirley Bassey, John Lee Hooker, Toots Thielemans en Johan Verminnen en Connie en Louis Neefs.

Verdienstelijke Mechelaar

Of het nu jazz of salsa was, in een bigband of in een klein ensemble, René blonk uit in zijn pianospel. Naast zijn talloze muzikale projecten was hij ook heel bedrijvig in opnamestudio’s, maakte hij arrangementen en speelde hij mee op diverse albums. Daarnaast speelde hij ook pianopartituren voor de soundtrack van de Vlaamse film ‘Blueberry Hill’ en maakte hij soundtracks voor Amerikaanse cartoons. “Hij raakte niet écht bekend bij het grote publiek, maar zijn verdiensten waren niet min”, zegt Erwin ‘Winus’ Van Rillaer van jazzepoes.be.  Ik mag zeker zijn passie voor Latijns-Amerikaanse muziek niet vergeten. Zo was hij lid van verschillende salsagroepen, waaronder de Mansana Salsa Band. René was een grote meneer, maar een bescheiden mens. In 1996 ontving hij van de stad Mechelen de titel ‘Verdienstelijke Mechelaar’ en in 2014 werd hij in de bloemetjes gezet voor zijn carrière tijdens de laatste Jazz Vrijbroek.”

Wij van de North-Side bigband verliezen niet alleen een goede muzikant, maar ook een goede vriend die zeer graag gezien was.

Categorieën: nieuws