Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Date(s) - 05/11/2017
8:15 pm - 10:45 pm

Locatie
CC Merksem

Categorieën


 

De North Side Big Band

olv Johan Coen

 

Tribute to Toots Thielemans & Ray Charles

 

Ons jaarlijks concert vindt ook dit jaar weer plaats in het Cultureel Centrum van Merksem en staat in het teken van muziekiconen Toots Thielemans en Ray Charles.

 

Met deze ‘Tribute to Toots Thielemans & Ray Charles’ brengt de North Side Big Band een passende hulde aan twee wereldsterren van formaat. Begeleid door twintig muzikanten van de North Side Big Band o.l.v. Johan Coen belooft dit weer vuurwerk te worden.

TOOTS THIELEMANS

Toots Thielemans, één van de grootste jazzmusici aller tijden werd geboren in de Brusselse volkswijk Marollen op 29 april 1922. Op zeer jonge leeftijd ontdekte hij zijn voorliefde voor de jazz. Op driejarige leeftijd speelde hij reeds accordeon, op latere leeftijd maakte hij kennis met de mondharmonica en de gitaar. Op 22 augustus 2016 kwam de virtuoze fluiter te overlijden.

Toots was niet enkel te horen op platen en cd’s, maar ook in de titelsong van tv-reeksen (Sesame Street, Witse, Baantjer) en in tal van soundtracks. Hij musiceerde o.a. met wereldsterren als Stevie Wonder, Ella Fitzgerald, Natalie Cole, Paul Simon, Miles Davis, Chet Baker, Charlie Parker ,Benny Goodman en tal van andere grootheden.

Mondharmonicaspeler en Tootskenner bij uitstek Ben Vanderweyden weet als geen ander in de voetsporen van Toots te treden, weliswaar op zijn eigen en bescheiden manier. Genieten wordt het alvast met deze geweldige muzikant van eigen Belgische bodem.

RAY CHARLES

Ray Charles Robinson (23 september 1930 – 10 juni 2004), professioneel bekend als Ray Charles, Amerikaanse zanger, songwriter, muzikant en componist werd soms aangeduid als ‘The Genius’ en had ook de bijnaam’ De hogepriester van de Soul’. Hij zong als geen ander het genre van de soul-muziek tijdens de jaren ‘50 door een combinatie van rhythm and blues, gospel en blues stijlen in de muziek opgenomen voor Atlantic Records. Hij droeg ook bij aan de raciale integratie van country en popmuziek in de jaren ‘60 met zijn crossover succes op ABC Records.

Ray Charles werd sterk beïnvloed door zijn grote voorbeeld Nat King Cole maar zijn muziek werd ook beïnvloed door jazz, blues, rhythm and blues en door artiesten zoals Art Tatum, Louis Jordan, Charles Brown, Louis Armstrong en Quincy Jones.

Frank Sinatra noemde hem ‘de enige echte genie van de show business’ en Billy Joel vond Ray Charles belangrijker dan Elvis Presley hoewel Ray Charles deze uitspraken steeds minimaliseerde .

Muzikale duizendpoot en zanger Dirk Cassiers bekend uit The Voice Van Vlaanderen (editie 2012) brengt de muziek van Ray Charles opnieuw tot leven.

Foto’s:

 
Categorieën: